Автоматизація управління та інформаційна безпека підприємств
Головна » 2014 » Жовтень » 31 » НДС: что готовит новый 2015 год
08:06
НДС: что готовит новый 2015 год

       Добрый день!

 

    Думаю, что никто не поспорит с тем, что НДС на сегодняшний день является рекордсменом по количеству изменений в законодательстве. Фактически это самый НЕстабильный налог в Украине. Элементарное подтверждение — за 2014 год законодатели дважды изменили форму налоговой накладной. Причем речь не идет о других изменениях, которые чуть ли не ежемесячно «падают» на голову плательщика НДС.

     С нового 2015 года плательщиков НДС уже ждут очередные изменения — введение электронного администрирования НДС. Честно говоря, разъяснений и каких-то однозначных советов налоговиков сегодня по этому поводу мало. К счастью, до начала 2015 года время есть, хотя и не так много.

     Итак, чтобы получить разъяснение касательно предстоящих изменений, 24.10.2014 г. «Интерактивная бухгалтерия» провела интернет-конференцию с начальником Главного управления ГФС в Винницкой области на тему: «Основные элементы системы электронного администрирования НДС». Предлагаю Вам ознакомиться с некоторыми разъяснениями, которые были озвучены на конференции (на языке оригинала).

В чому полягає електронне адміністрування ПДВ та чи поширюється це на всіх платників ПДВ?

Основні положення електронного адміністрування полягають у такому:

- з 1 січня 2015 року звітність із ПДВ має подаватися всіма платниками виключно в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб;

- усі податкові накладні складатимуться виключно в електронному вигляді та реєструватимуться в Єдиному реєстрі незалежно від розміру ПДВ;

- облік сум ПДВ, сплачених платником під час імпорту товарів на митну територію України;

- з нового року усім платникам ПДВ буде відкрито цільові банківські рахунки зі спеціальним режимом, на який кошти в сумі ПДВ будуть зараховуватися лише з власного поточного рахунку та перераховування з якого буде виключно до Державного бюджету в сумі податкових зобов'язань з податку на додану вартість, що підлягає сплаті за наслідками звітного податкового періоду або на спецрахунок с/г виробника, який перебуває на спецрежимі;

- впроваджується нове поняття «Сума податку, на яку платник має право видати податкові накладні» та законодавчо встановлено формулу розрахунку такої суми».

Зараз в Податковому кодексі є норма, яка дозволяє відображати у складі податкового кредиту суми ПДВ по сплачених транспортних квитках, готельних рахунках та рахунках на послуги зв’язку без податкової накладної. Чи будуть й надалі брати участь в складі податкового обліку ці документи, чи платники втратять право на податковий кредит через те, що ці суми ПДВ не будуть відображені в Єдиному реєстрі податкових накладних?

        

      Документи, які наведені у п.201.11, а саме: транспортні квитки, готельні рахунки або рахунки за послуги зв'язку та  фіскальні касові чеки, як тепер, так і з Нового року є підставою для формування податкового кредиту звітного періоду без наявності податкової накладної. Новацією є те, що платники мають відображати вказані документи у відповідному реєстрі, електронна копія якого буде включена до складу звітності по ПДВ. Форма, порядок заповнення і подання такого реєстру буде встановлено відповідно до вимог розділу II Податкового кодексу».

Що таке ПДВ-рахунки? Для чого вони потрібні?

   Одним з основних елементів системи електронного адміністрування ПДВ є запровадження для усіх платників ПДВ окремих спеціальних банківських рахунків. Це цільові рахунки зі спеціальним режимом, на який кошти в сумі ПДВ будуть зараховуватися платниками лише з власного поточного рахунку за певних обставин. Наприклад, з Нового року  впроваджується нове поняття «Сума податку, на яку платник має право видати податкові накладні» та законодавчо встановлено формулу розрахунку такої суми. Якщо платник повинен зареєструвати в Єдиному реєстрі податкову накладну, а сума ПДВ у такій накладній більша, ніж сума податку, на яку платник має право її видати згідно з проведеним обрахунком, такий платник зобов’язаний із власного поточного рахунку перерахувати на ПДВ-рахунок суму податку, якої не вистачає. Також на рахунок у системі електронного адміністрування податку на додану вартість з власного поточного рахунку платника будуть зараховуються кошти в сумі податку, отриманого від покупців при проведенні операцій з продажу товарів/послуг за готівкові кошти або при проведенні бартерних (товарообмінних) операцій.

   Безпосередньо з цього рахунку банком на підставі реєстру Державної фіскальної служби України буде проводитися перерахування до Державного бюджету податкових зобов’язань за підсумками звітного податкового періоду, відповідно до задекларованих у податковій декларації з податку на додану вартість результатів. Якщо на ПДВ-рахунку буде недостатньо коштів для сплати зобов’язань в бюджет, поповнення буде проводитися платником з власного поточного рахунку.

ОТ РЕДАКЦИИ

Хотим добавить: действительно, ранее планировалось, что НДС-счета будут открыты в банке. Однако на сегодня Кабмин утвердил порядок электронного администрирования НДС и определил, что счета плательщиков в новой системе следует открывать в Государственной казначейской службе (Госказначейство). Соответствующее решение закреплено постановлением от 16.10.2014 г. № 569.

Правда ли, что с нового года не будет налоговых накладных в бумажном виде? 

  Да, действительно, нормы Налогового кодекса предусматривают, что с Нового года все налоговые накладные будут составляться исключительно в электронном виде и регистрироваться в Единому реестре независимо от размера НДС. Наличие данного сплошного электронного налогового документооборота обеспечит прозрачность формирования налоговых обязательств и налогового кредита всех субъектов хозяйствования — плательщиков НДС при осуществлении ими хозяйственных операций по поставке (приобретению) товаров или услуг.

С уважением,

Ирина Литвинчук,

бухгалтер-эксперт

газеты «Интерактивная бухгалтерия»

 

Источник: http://sn.am/FzW9poULXmu

 

 

 

 

 

    P.S. Кроме нового электронного администрирования изменения внесены и в налоговую декларацию. По новой декларации НДСникам придется отчитываться за декабрь 2014 года или за I квартал 2015 года. Подробнее об этом мы писали в нашей новости «Новая форма декларации по НДС: когда впервые подавать». Также на днях утвердили новую форму налоговой накладной, которую нужно будет применять уже с 01.12.2014 г. (более подробно — в новости «Появилась новая форма налоговой накладной»).

Переглядів: 833 | Додав: sotn | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Пошук

Календар

«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Друзі сайту